Як готувати на сковороді-гриль: смачні страви «в смужку», секрети догляду та відгуки

Якщо любите дивувати своїх друзів і рідних, тоді вам терміново потрібна ... сковорода. Правда, не зовсім звичайна: замість традиційного гладкого дна у неї рифлена поверхню. На сковороді-гриль можна приготувати найрізноманітніші страви в золотисту смужку: з м'яса і риби, овочів і фруктів, грибів і сиру. Сучасний кухонний девайс додасть їм ресторанний шик або навіє спогади про заміському пікніку на свіжому повітрі. Відгуки про сковороді-гриль на 100% підтверджують: з будь-якої страви можна зробити бестселер.

Навіщо потрібна сковорода-гриль? Потім, щоб реалізувати три головних кулінарних прагнення сучасної господині:

  • спростити процес приготування їжі;
  • максимально прискорити його в цілях економії часу;
  • отримати одночасно смачний і «здоровий» результат.

Сковорода-гриль: плюси і мінуси

Ця диво-сковорода на домашню кухню перекочувала з професійного ресторанного господарства і відразу полюбилася господаркам за вміння саме повсякденне блюдо перетворити в гастрономічний шедевр. Функції вражають: сковорода-гриль поєднує в собі можливості традиційної сковороди, мангала і барбекю, тостера і мікрохвильової печі, пароварки і духовки.

переваги

Готувати в такий сучасної жароміцної посуді дуже просто. Чим відрізняється сковорода-гриль від звичайної, так це тим, що зберігає натуральний смак продуктів, живить їх надлишками жиру і соку. А особливий режим теплової обробки дозволяє зберегти енергетичну цінність. Наступні п'ять ознак вигідно виділяють цей вид посуду.

  • Рифлене дно. Головна ознака сковороди-гриль. Безпосередній контакт продуктів з покриттям сковороди відбувається тільки на «височини», тобто на ребристих смужках. Витопився жир стікає в улоговинки між ребрами гриля і випаровується, що позбавляє від появи на кухні неприємного запаху і диму.
  • Економічність. Готувати на сковороді-гриль можна без рослинного масла або на його мінімальній кількості. Досить просто змастити опуклу поверхню силіконової пензликом або ж збризнути маслом сам продукт.
  • Рівномірний розподіл тепла. Після нагріву сковорода-гриль довго тримає досягнуту температуру. У цьому заслуга товстого дна, ідеального для розподілу і утримання спека. Режим гарантує швидку підготовку без пересушування продуктів і прилипання до дна, імітуючи процес приготування на барбекю або грилі.
  • Одночасна жарка різних продуктів. Технологія сковороди-гриль дозволяє піддавати тепловій обробці кілька видів продуктів. Наприклад, можна поєднати приготування м'ясного стейка, грибів і овочів.
  • Апетитна «краса». Кулінарне мистецтво - не тільки гастрономічна, а й естетична складова. Смачні золотисто-смугасті страви з сковороди-гриль радують око і будять апетит.

недоліки

Переваг у сковороди з грилем багато, адже не дарма ж вона в числі лідерів продажів. Але серед ключових особливостей є три пункти, які можна розглядати, як незначні недоліки.

  • Вага сковороди. Чавунна буде важити від двох з половиною до п'яти кілограмів, алюмінієва значно легше (від півтора до двох). Це чиста вага посуду без маси продуктів.
  • Обов'язковий догляд після кожного користування. Полягає не просто в миття, а в подальшому ретельному протирання насухо і змащення дна і стінок маслом. Нехтуючи цими вимогами, ви одного разу ризикуєте побачити свою кухонну помічницю покритої іржавими плямами.
  • Відсутність кришки. Найчастіше сковорода-гриль не комплектується цим аксесуаром.

Купуємо: як вибрати

Сковорода-гриль - задоволення не з дешевих. Тому при виборі краще відразу вивчити тему, ознайомитися з відгуками, врахувати смакові переваги і звички членів сім'ї, щоб девайс зайняв гідне місце на кухні. Важливо все: форма, матеріал, діаметр жарочной поверхні. Враховуйте ці та ще ряд факторів при покупці.

форма

Вибір стандартної круглої або сковороди незвичайної овальної форми залежить від того, що на ній планується готувати. Можна виділити чотири варіанти.

  • Квадратна. Найбільша містка і підходить абсолютно для будь-якої страви.
  • Кругла. Менш містка, але нагрівається більш рівномірно. Зручна для смаження котлет, м'ясних стейків, сирників.
  • Овльн або прямокутна. Ідеальний варіант для приготування риби.
  • Великі грилі-підноси. Зовні схожі на рифлені листи для духовки, займають одночасно кілька конфорок (розмір приблизно 40 × 26 см).

 
«Просунуті» господині радять звернути увагу на наявність носика, призначеного для зливу зайвої рідини і жиру. Таких жолобів може бути пару штук: по обидва боки сковорідки.

ручка

Розташування і матеріал ручок теж може виявитися зовсім не дрібницею, коли вам терміново знадобиться перемістити розпечену сковороду-гриль з точки А в точку Б. Зверніть увагу на дві рекомендації.
 


Краще дві. Вибирайте модель, де одна ручка розташована навпроти іншої. Так значно зручніше і безпечніше користуватися сковорідкою.
Беззастережно жароміцний. Це може бути спеціальний пластик з силіконовим покриттям, дерево, суміш стали і бакеліта. Останній - це сучасний пластик, що імітує текстуру каменю. У чавунній сковороді-гриль ручка може бути суцільнолитий.
Сковорода-гриль часто випускається з компактними знімними ручками. Такий дизайн зручний тим, що дозволяє економити місце на кухні, а також практичний при використанні в духовій шафі.

Висота рифлення

Висота решітки - ключову ознаку, відповідальний за ідеальний прогрів блюда. Виступи повинні бути досить високими. Якщо ребра дна дрібні, продукт буде стикатися з усією поверхнею, прилипати до неї і в результаті очікуваного ефекту гриля не вийде.

Не менш значима і висота бортиків. Зазвичай - 1-7 см. У посуді з бортами вище їжа прогрівається краще. Плюс до цього вони служать бар'єром для бризок при перевертанні продуктів.

Діаметр

На магазинних полицях найчастіше можна зустріти сковороду-гриль діаметром від 20 до 28 см (верхній діаметр, по ньому підбирають кришку). При виборі орієнтуйтеся на кількість членів сім'ї, для яких буде готуватися їжа:

  • для одного - досить сковороди діаметром від 20 до 24 см;
  • для двох - оптимальні 26 см;
  • сімейний формат - 28 см.

Враховуйте площа конфорок. Уникайте двох крайнощів: краще не виходити за межі конфорочний кола і не брати сковороду менше діаметра конфорки.

Сумісність з плитою

Перед тим як вибрати сковороду-гриль, поцікавтеся, які види покриттів сумісні з вашим типом кухонної плити.

  • Газова. Для газової плити можна використовувати всі типи.
  • Електрична. Для електропечі підійде сковорідка з будь-якого матеріалу. Важливо, щоб дно було товсте, так як температура нагріву у електроплити вище.
  • Склокерамічна. Склокераміка гріється ще сильніше, тому дно посуду повинне бути не тонше 3 мм. Крім того, низ сковороди-гриль, призначеної для склокерамічною плити, повинен бути абсолютно гладким і рівним.
  • Індукційна плита. Розрахована на застосування посуду з товстим дном з металів з магнітними властивостями. Це і чавун, і алюміній (але в обов'язковому порядку зі сталевими вставками на дні).

кришка

Зазвичай сковорода-гриль не передбачає кришки. До речі, думки про її необхідність розділилися.

  • За. Одні господині радять при покупці відразу підбирати кришку, оскільки під час смаження жир може розбризкується і бруднити плиту. Вона може бути з термостійкого скла, металу або кришка-прес. Остання важить від трьох до шести кілограмів і потрібна для приготування об'ємних страв: курчати тютюну, гарячих бутербродів або овочевого міксу.
  • Проти. Інші ж власниці «смугастої» сковорідки стверджують, що сама технологія приготування на грилі передбачає жарку без кришки. Словом, кожному вирішувати самостійно, чи доцільно купувати кришку.

Статистика відгуків каже, що найчастіше жінки вибирають чавунну сковороду-гриль або алюмінієву з керамічним покриттям, з високими бортиками, жароміцної ручкою, з кришкою-пресом і відповідну до розміру конфорок. Яка сковорода-гриль краще і що підійде саме вам залежить від уподобань і фінансових можливостей. Перед тим як користуватися сковородою-гриль обов'язково прочитайте інструкцію і завершіть роботу виробника.

Як користуватися

Щоб готувати на диво-сковорідці, необов'язково шукати спеціальні рецепти. Творіть і експериментуйте зі звичним меню. Що б ви не смажили, головне - дотримуватися десяти ключових принципів приготування.

  • Мастило тільки на ребрах решітки. Змащуйте маслом тільки опуклі деталі сковороди або самі продукти.
  • Прогрів перед приготуванням. Сковорода повинна добре прогрітися, тільки потім викладайте на неї продукти. У зворотному випадку - прилипання до поверхні посуду забезпечено.
  • Помірний вогонь. Якщо у вашому смаку добре підсмажене м'ясо, зменшіть вогонь і перевертайте битки по кілька разів.
  • Дочекайтеся скоринки. Відразу не перевертайте продукти, а тільки після утворення золотистої скоринки.
  • Апетитний малюнок. Перевертання під кутом в 90 ° C додасть вашій страві малюнок «в сіточку».
  • Обережніше з кришкою. Якщо посуд накриє кришкою, то страва буде гаситися, а не смажитися.
  • Попередня підготовка продуктів. М'ясо і рибу можна попередньо маринувати (залежить від смаку).
  • Не перетримуйте страви. Все готується дуже швидко. Шашлик обсмажують не більше двох хвилин з кожного боку, стейк - дві-три хвилини, овочі - близько чотирьох.
  • Не нарізайте продукти дуже дрібно. Інакше не буде соковитості. Наприклад, стейки товщиною не менше 1,5 см.
  • Рибу беріть зі шкірою. Філе може розвалитися.

Перше застосування чавунної сковороди

Щоб чавунна «помічниця» служила вірою і правдою довгі роки, важливо при першому ж застосуванні створити природне антипригарне покриття з масляного шару. Також це буде профілактикою іржі. Наступні шість дій допоможуть розпочати експлуатацію правильно.

  • Відкрийте вікно або включите витяжку.
  • Нагрійте сковороду-гриль і прожарити її з сіллю протягом десяти хвилин (помішуйте сіль до зміни кольору).
  • Сіль викиньте, а остигнула посуд сполосніть без миючих засобів.
  • Влийте менше половини чайної ложки рослинної олії і ретельно розітріть пензликом по дну і стінок.
  • Нагрійте і прожарити 10-15 хвилин.
  • Процедуру «прожарювання» масла повторіть два-три рази, щоб воно проникло в пори чавуну.

В процесі експлуатації чавун не потрібно шкрябати або чистити абразивами. Щоб видалити прилиплі залишки їжі, потрібно нагріти в сковороді-гриль воду з краплею бальзаму для миття посуду або оцту, соди або гірчиці і залишити до повного охолодження. Потім вимити м'якою мочалкою.

Що можна приготувати

Що можна готувати на сковороді-гриль? Підключайте свою фантазію, винаходьте і придумуйте незвичайні рецепти, збирайте захоплені відгуки. Все одно, що це буде: соковиті стейки з м'яса або риби, куряче філе або котлети, овочевий або м'ясний шашлик, кальмари з соусом або фруктове асорті.

Рецепт овочевого міксу

Складові:

  • два великі помідори;
  • один болгарський перець;
  • середній кабачок;
  • один баклажан;
  • три-чотири печериці;
  • один ріпчасту цибулю;
  • столова ложка масла;
  • сік половини лимона;
  • кілька зубків часнику;
  • щіпка солі і чорного меленого перцю;
  • перець чилі;
  • столова ложка цукру без гірки.

Процес приготування

  • Нарізати овочі великими брусками або кружками.
  • Зробити заправку: подрібнити перець чилі і часник, видавити лимонний сік.
  • Все змішати, замаринувати овочі на півгодини.
  • Змастити маслом дно сковороди.
  • Нагріти сковороду-гриль і смажити одношарово.
  • Посолити за хвилину до готовності.

Фрукти-гриль

Складові:

  • шість-сім штук будь-яких пружних фруктів (можна трохи недозрілих);
  • 30 мл цукрового сиропу або солодкого алкоголю;
  • ароматні спеції за смаком (кориця, розмарин, гвоздика, мускатний горіх);
  • пів чайної ложки масла оливи;
  • шпажки.

Як приготувати

  • Нарізані крупно фрукти надіти на шпажки.
  • Скласти в ємність.
  • Змішати спеції з сиропом і алкоголем.
  • Залити фрукти і просочувати 15-20 хвилин.
  • Нагріти сковороду-гриль, змастити дно маслом, зменшити вогонь і викласти фрукти на шпажках.
  • Підсмажити з обох сторін до характерних смужок.
  • Перед подачею додати мед.

Банани в шоколаді

Складові:

  • чотири банана;
  • третя частина пачки вершкового масла;
  • вершки і молоко по 100 мл;
  • 100 г чорного шоколаду;
  • 100 г цукру.

Як приготувати

  • На водяній бані розтопити масло.
  • Всипати цукор і добре перемішати.
  • Банани очистити і розрізати уздовж довжини.
  • Занурювати їх в масло і обсмажувати на сковороді-гриль до золотистої скоринки.
  • На водяній бані розтопити шоколад, додати молоко і вершки, прогріти.
  • Підсмажені банани полити шоколадним соусом.
  • Подавати разом з морозивом.

Шматочками шоколаду можна начинити банан, розрізаний з одного боку. Підсмажувати фрукт шоколадом догори, поки він не розтане. Десерт можна притрусити цукровою пудрою і подавати з морозивом.

Куряче філе

Складові:

  • 0,5 кг курячого філе;
  • зелень (асорті);
  • пара зубків часнику;
  • половина чайної ложки оливкової олії;
  • сіль і чорний перець.

Як приготувати

  • Філе курки розрізати навпіл товщиною до 2 см.
  • Загорнути в харчову плівку і відбити.
  • Зелень і часник подрібнити, змішати з сіллю і перцем, замаринувати м'ясо.
  • Витримати до півгодини.
  • Змастити маслом ребристе дно розпеченої сковороди-гриль.
  • Зменшити вогонь, викласти філе і обсмажувати по хвилині з кожної сторони до повної готовності.
  • Приблизний час готування - п'ять хвилин.

Замариновані стейки зі свинини в сковороді-гриль будуть смажитися менше. Курка вимагає більш тривалої теплової обробки.

Стейки лосося на грилі

Складові:

  • 300 г сулугуні;
  • Прянощі: базилік, тархун, розмарин, чебрець;
  • за смаком яблучний або винний оцет;
  • масло для змащення.

Як приготувати

  • Нарізаний пластинками сир присипати травами і залити оцтом на 15-20 хвилин.
  • Силіконової пензликом змастити дно сковороди-гриль.
  • На розпечену поверхню сковороди-гриль викласти сир.
  • Через хвилину перевернути за допомогою кулінарних щипців.

Якщо ви вирішите приготувати на грилі рибу з чудовим смаком і ароматом, візьміть жирні сорти: сьомгу, скумбрію, лосося. Підійде як ціла риба, так і стейки, попередньо посолені і поперчені. Готується до 20 хвилин. Намагайтеся не перетримати блюдо, інакше риба розвалиться і буде дуже сухий.

Також можна шматки риби викласти на кільця цибулі і загорнути у фольгу, зверху уклавши тонкими часточками лимон і присипавши зеленню. Сковорода-гриль при цьому використовується без масла. Ніжні сорти (камбалу або палтус) готуйте з акуратністю.

Знаючи, як готувати на сковороді-гриль, навіть в дощову або снігову погоду можна насолоджуватися ідеальним барбекю. Сковорода-гриль - вдалий винахід. Але виробники пішли далі. Уже зараз є у продажу подвійні сковороди-гриль, в яких не потрібно перевертати продукти. Досить просто по черзі ставити на плиту різні боки посуду. Продукти в ній готуються у власному соку, дивують своїм тонким, ексклюзивним смаком і апетитним виглядом.