Дієта для годуючих мам: варимо супи

На перший погляд здається, що з такими великими обмеженнями в продуктах при грудному вигодовуванні, нічого не можливо приготувати. Але варто підключити фантазію, і меню для годуючої матері готово! Наші рецепти спеціально підготовлені з урахуванням дієти для годуючих мам: вам не треба буде ламати голову над тим, що приготувати на обід. Введення в раціон харчування годуючої матері супів - це шлях до правильного, корисного і різноманітного харчування.

Зауважте, в наших рецептах дані поради з приготування страв так, щоб максимально зберегти корисні властивості продуктів. Так само ми врахували запобіжні заходи: як не нашкодити собі і маляті, і як правильно вживати продукти. Звертаємо вашу увагу на те, що всі м'ясні супи готуються на другому бульйоні. Отже, представляємо наше меню перших страв для годуючих мам!

смачний борщ

Продукти: нежирна яловичина, картопля, кабачок, цвітна капуста, буряк, морква, цибуля, часник, лавровий лист, морська сіль.

Спосіб приготування

  • Яловичину кладемо в каструлю і заливаємо водою. Вода повинна повністю закривати м'ясо. Ставимо на вогонь.
  • Після двохвилинного кипіння зливаємо воду і наливаємо нову. Варимо в прісній воді близько півтори години.
  • За цей час встигаємо підготувати овочі. Буряк ріжемо соломкою, цибулю і картоплю - кубиками, моркву тремо на тертці, капусту розбираємо на суцвіття. Якщо кабачок маленький, ріжемо кружальцями, якщо великий - кубиками.
  • Коли м'ясо сварились, додаємо в суп всі овочі, крім кабачка (він вариться швидше, тому додаємо його в останню чергу). Якщо ви крупно порізали буряк, то її можна додати на кілька хвилин раніше.
  • Готуємо на дуже повільному вогні, щоб зберегти якомога більше корисних речовин: це дуже важливо при дієті для годуючих мам.
  • За 5 хвилин до готовності додаємо сіль, лавровий лист і роздавлений часник. Лавровий лист при лактації можна використовувати, якщо надовго не залишати в супі. Тому, як тільки борщ настоїться, його краще вийняти.

Готовий борщ подаємо до столу зі сметаною!

ароматна юшка

Продукти: риба - сайра, пікша, тріска (беремо білу менш алергенних рибу), картопля, морква, цибуля, 1 столова ложка манки (для ікри), морська сіль.

Спосіб приготування

  • Очищаємо рибу від луски максимально від кісток. Відварюємо до готовності і прибираємо з каструлі. Якщо бульйон «кістлявий», проціджуємо його.
  • Додаємо в бульйон подрібнені овочі і 1 столову ложку манки і продовжуємо варити.
  • В кінці варіння солимо, кладемо лавровий лист і рибу. Не забуваємо витягнути лавровий лист.

Суп з галушками з курки або індички

Продукти: м'ясо птиці, картопля, морква, цибуля, 1 яйце, 50 мл молока, 5-6 столових ложок борошна, лавровий лист, морська сіль.

Спосіб приготування

  • Відварюємо м'ясо. Віддаємо перевагу білому м'ясу, тобто грудях без шкірки. Знімаємо пінку.
  • Додаємо крупно порубаний картопля, трохи тертої моркви і цибулю.
  • Робимо тісто на галушки: змішуємо яйце, молоко, сіль і борошно. Тісто має вийде гущі сметани, але не круте. Якщо вийшло сильно густе, додайте трохи води або молока.
  • Готуємо галушки: беремо чайну ложку, занурюємо в холодну воду і зачерпує тісто приблизно на половину ложки. Тісто має добре відвалюватися.
  • Якщо ще не пристосувалися, можна використовувати другу ложку. Врахуйте, що галушки в процесі варіння збільшуються в обсязі. Так як час на приготування галушок займає 5-10 хвилин, починаємо їх класти, коли овочі ще трохи вогкуваті, щоб не переварити їх.
  • Після того як ви закінчили формувати галушки, почекайте ще хвилин 5, щоб останні добре проварилися. Додаємо лавровий лист і солимо. Готові галушки повинні плавати на поверхні супу.
  • Знімаємо суп з плити і прибираємо лаврушку.

Суп з макаронами і сиром

При дієті для годуючих мам цей суп можна готувати взагалі без м'яса. Але він буде особливо смачний, якщо зробити його з курячих шлуночків і сердечок.

Продукти: курячі шлуночки і сердечка, макарони, картопля, морква, цибуля, сир, морська сіль.

Спосіб приготування

  • Відварюємо курячі субпродукти до готовності приблизно годину-півтора в залежності від віку птиці. За 15 хвилин до готовності додаємо овочі.
  • Макарони краще відварити в окремій каструлі. Але, як правило, часу на приготування їжі у молодої мами дуже мало, тому не біда, якщо ви зваріть макарони в тій же каструлі. Макарони беремо дрібні (типу «зірочки»). Якщо хочете великі, то беріть ті, які не розтягнуться і не втратять форму.
  • Сир краще взяти твердий. Якщо ви знайшли плавлений сирок з хорошим складом, можна використовувати і його. Сир тремо на дрібній тертці і поступово висипаємо в каструлю, добре промешівают, щоб не утворювалося грудок. Сир повинен повністю розчинитися.
  • Солимо до смаку.
  • Подаємо готовий суп з чорними сухариками.

Суп з фрикадельками і рисом

Продукти: фарш (можна змішати кілька видів м'яса - яловичину, нежирну свинину, індичку або кролятину), рис, картопля, морква, цибуля, часник, лавровий лист, морська сіль.

Спосіб приготування

  • У киплячу воду кладемо промитий рис.
  • Поки рис вариться, беремося за фарш: солимо його, додаємо трохи цибулі і часнику.
  • Формуємо фрикадельки розміром з волоський горіх. Щоб фрикадельки вийшли ніжніше, можна додати в фарш хліб або відварений рис (в цьому випадку в бульйон рис додавати не треба).
  • Через 10 хвилин варіння рису додаємо овочі і по одній фрикадельки. Чи не помішувати, щоб не зіпсувати форму фрикадельок.
  • За 5 хвилин до готовності солимо і додаємо лавровий лист.

У висновку хочеться відзначити, що регулярне вживання супів (виняток - слизові супи) попереджає виникнення запорів, що для годуючих мам є актуальною проблемою. А вживання чашки гарячого супу або бульйону за 10-15 хвилин до годування викликає прилив молока, що теж важливо для харчування при грудному вигодовуванні. Ми впевнені, що наші рецепти допоможуть вам в складанні дієти для годуючих мам, а також дозволять уникнути кольок і алергічних реакцій у малюка!

Радимо також прочитати нашу статтю «Меню для годуючої мами: швидкі рецепти других страв».