Як приготувати журавлинний морс: жарознижуючий і протинабряковий напій

Журавлина є рослиною з наших широт, використовуваним як у вітчизняній кулінарії, так і в народній медицині. Здатність перемагати лихоманку і запалення за часів, коли антибіотиків не існувало, зробила журавлину настільки популярною, що хоча б один рецепт журавлинного морсу був під рукою у господині. А в даний час вже відомо, що лікувальні властивості журавлинного морсу майже повністю формує рекордна концентрація в ньому харчових кислот, включаючи рідкісні, на зразок бензойної.

Саме харчові кислоти, що утворюють майже весь хімічний склад напою, роблять журавлинний морс хорошим антисептиком, протизапальним і жарознижуючим засобом, здатним, до того ж, знижувати в'язкість крові. Однак харчові кислоти, на зразок аскорбінової, відрізняються від нехарчових (наприклад, соляної) тільки концентрацією, в якій їх можна приймати всередину без трагічних наслідків. А суть їх впливу на тканини тіла однакова.

Іншими словами, популярна «аскорбінка» теж може бути небезпечна. Вживання журавлини в свіжому вигляді або морсу з неї в терапевтичних цілях також є палицею з двома кінцями. Тобто, до прийому даного засобу, як і будь-якого іншого, є свої обмеження і протипоказання.

користь напою

Цю кислу до оскоми темно-червону ягоду найчастіше можна зустріти на болотах або у річкових берегів. Вважається, що вживання її або будь-яких приготованих з неї напоїв (за винятком алкогольних) допомагає при ряді захворювань.

  • При циститі і уретриті. А також і при інших патологіях сечовивідної системи, наприклад, при пієлонефриті - завдяки ефекту санації, який робить журавлинний морс особливо корисним для нирок.
  • Від серцевих і ниркових набряків. Завдяки високому вмісту калію, який регулює кислотно-лужний баланс всіх органічних рідин, включаючи кров (він бере участь в розподілі рідини в тканинах і кров'яному руслі), і тонус серця з судинами.
  • При дискінезії жовчного міхура. За рахунок яскраво вираженого кислого смаку журавлинного морсу, стимулюючого травлення в цілому.
  • При високій температурі. Оскільки її зниження, мабуть, сприяють все кислоти, а не тільки ацетилсаліцилова, що входить до складу «Аспірину».
  • При застуді і ангіні. З тієї ж причини (знезаражувальне дію плюс жарознижуючі властивості журавлинного морсу).
  • При харчовому отруєнні За рахунок здатності журавлинного морсу знищувати патогенну мікрофлору, напій є хорошим засобом від проносу. Але на важкі отруєння як, наприклад, тухлим м'ясом, і глистяні інвазії його дія не поширюється.

Таким чином, народна медицина дає досить широке коло показань до застосування журавлини і морсу з неї, використовуючи їх як при хворобах, але навіть і для схуднення.

склад

Ягоди журавлини найбільш багаті наступними речовинами.

  • Водою. Так само як і всі овочі і фрукти, а також людське тіло.
  • Вуглеводами. Переважно, у вигляді пектинів (основного «пружного» компонента клітковини). Такі сполуки абсолютно не засвоюються організмом людини, тому він і не розпізнає їх як цукор. Так що при бажанні поповнити з його допомогою запас глюкози, журавлинний морс все одно краще пити з медом або цукром.
  • Аскорбіновою кислотою. Знаменитим вітаміном С, підвищує опірність організму вірусам (втім, трохи і опосередковано). Він же виступає і сильним алергеном. Його концентрація в журавлинний морс порівнянна з такою у будь-яких цитрусових.
  • Вітаміном Е. Яким найбільш багаті рослинні масла, але не тільки. Вітамін Е або токоферол складає одну з основ здоров'я шкіри, волосся і будь-яких тканин, утворених роговими клітинами. А ось його вплив на сполучні тканини або роботу серця і судин не настільки велика, як прийнято вважати.
  • Вітаміном К. виробляється в печінці і граючим ключову роль у формуванні факторів згортання крові. Тобто, білків плазми крові, що забезпечують її коагуляцію в разі потреби. Простіше кажучи, у організму зі здоровою печінкою немає потреби в сторонніх його джерелах (хіба що по мінімуму - до 10 мг на добу). Але його дефіцит здатний провокувати гемофілію або схожі з нею явища.
  • Кальцієм. Компонентом зрілої кісткової тканини, без якого неможливо забезпечити ні їх міцність і зростання, ні якісне скорочення і тонус м'язів.
  • Магнієм. Незамінним стабілізатором і «успокоителем» для серцево-судинної системи. Магній показаний до прийому при всіх стадіях атеросклерозу, починаючи з гіпертонії. Нормальна робота серця і судин недосяжна без його норми в раціоні.
  • Фосфором. Хімічним «напарником» кальцію з формування та оновлення кісткової тканини. Крім того, фосфору багато в клітинах всіх типів, оскільки він служить частиною аденозинтрифосфорної кислоти (АТФ) - універсального каталізатора обмінних реакцій, що виникає в клітинних мітохондріях при розпаді цукру. Саме через участь фосфору в синтезі АТФ клітинами його і вважають стимулятором розумової активності.
  • Калієм. З одного боку, калій врівноважує заспокійливу дію магнію на серце і судини, підвищуючи їх тонус і збільшуючи скоротливу здатність. З іншого ж, саме його рівень в крові різко зростає перед інфарктом. Так що, калій - елемент двоїстий за своєю дією. Він здатний не тільки знижувати ризик судинного колапсу, регулюючи обмін рідини в організмі нарівні з хлоридом натрію, але і провокувати судинні спазми, почастішання серцевого ритму. І як раз його в журавлинний морс більше, ніж будь-яких інших елементів, включаючи вітамін С - майже 100 мг на 100 г ягід.

Крім усього перерахованого, цілющі властивості журавлинного морсу можуть бути обумовлені наявністю в ньому рідкісних харчових кислот (бензойної, хлорогенова та інших, які роблять журавлинний сік найкращим в світі консервантом). У ньому є і деякі вітаміни групи В, залізо, натрій, марганець, нікотин, цинк, мідь та ін.

Реальний склад журавлинного морсу різноманітніше, ніж вказано тут. Інша справа, що концентрація більшості входять до нього елементів має біологічне значення тільки при їх гострому і тривалому дефіциті (скажімо, в умовах хронічного недоїдання) або вживанні журавлинного морсу в обсязі більше двох літрів на добу.

Показання та протипоказання

Озвучений склад журавлинного морсу дійсно дає багато помічені нашими предками терапевтичні ефекти. Серед них:

  • жарознижуючий;
  • знезаражувальний;
  • протизапальний;
  • антиоксидантний;
  • поліпшує кровообіг;
  • поліпшує розподіл рідини в тканинах і її виведення;
  • стимулюючий травлення.

Крім того, він дозволяє усунути ряд дефіцитів раціону, будучи непоганий харчовою добавкою. А здатність зменшувати набряки, судячи з відгуків, робить журавлинний морс при вагітності одним з показаних до прийому напоїв.

Коли рекомендовано питво


Ягоди журавлини або журавлинний морс дійсно можуть послужити непогану службу при різних станах.

  • Захворюваннях сечостатевої системи. Але - тільки запальних, викликаних інфекцією.
  • Захворюваннях шлунка і кишечника. Також викликаних інфекцією, отруєнням або дискінезією (порушенням перистальтики).
  • Авітамінозі вітаміну С (цинзі). Дане захворювання широко відоме серед моряків, але вкрай рідко спостерігається на суші. І журавлинний морс допомагає побороти його не гірше лимонів.
  • Респіраторних захворюваннях. А також гарячкових станах неясною причини, що супроводжуються жаром / ознобом.
  • Набряках різного походження. Зокрема, викликаних гормональним збоєм, порушенням кровообігу при вагітності і серцево-судинними патологіями.
  • Запаленнях суглобів. В тому числі, асептичних, вікових (викликаних остеохондрозом) і травматичних. Кислоти добре накопичуються в синовіальній рідині, приводячи до зсуву її балансу в кислу сторону, за рахунок чого і зменшується запалення. Але є дані і про те, що постійно кисле середовище суглоба (а в нормі баланс синовіальної рідини повинен бути злегка лужним) перешкоджає регенерації пошкоджених запаленням хрящів.

Прийнято вважати, що користь журавлинного морсу з заморожених ягід нітрохи не поступається такій у напою зі свіжих ягід. Справа в тому, що харчові кислоти, включаючи вітамін С - відмінні природні консерванти, і нестійкі вони лише до нагрівання. А значить, заморозка ніяк не шкодить вихідного складу журавлини і морсу, приготованого з такої сировини.

Кому не можна

Основне протипоказання до вживання журавлинного морсу пов'язано з рекордною кількістю харчових кислот в його складі. Існує цілий ряд захворювань, викликаних порушенням їх обміну, при яких вживання журавлинного морсу загрожувати не тільки різким погіршенням самопочуття, а й низку побічних ефектів. Серед патологій, при яких шкода журавлинного морсу буде більше будь-якої можливої ​​користі від нього, можна виділити наступні.

  • Подагра. Тобто, відкладення кристалів сечової кислоти в суглобах. Дана кислота входить в число продуктів розпаду пуринових підстав - компонентів м'яса (особливо червоного) і м'ясних субпродуктів. Тобто, в складі журавлинного морсу її немає, але при подагрі протипоказані і всі інші харчові кислоти - нарівні з нею. Причина в тому, що вони теж скупчуються в синовіальній рідині, особливо при прийомі у великих кількостях.
  • Гіперацидозу. Або, висловлюючись простіше, підвищена кислотність шлунка. Вона може бути як самостійним явищем (певний рівень кислотності буває вродженим), так і наслідком гастриту і деяких інших патологій шлунка. Так чи інакше, прийом додаткових порцій кислот з журавлинним морсом при гіперацидозу не тільки не поліпшить стану травного тракту, але і може привести до появи ерозій.
  • Гастрит. Тобто, запалення стінок шлунка, яке може бути викликане масою причин, включаючи інфекцію канцерогенної бактерією Helicobacter Pylori. У будь-якому випадку гастрит часто передує виразці, оскільки він веде до витончення шару слизу, що покриває його стінки і не дає живим тканинам безпосередньо контактувати з соляною кислотою. До того ж він сам може супроводжуватися підвищенням кислотності. При вживанні журавлинного морсу все вже мають місце патологічні процеси підуть лише швидше.
  • Виразка шлунку. Прийом ягід журавлини, журавлинного морсу, фрешів цитрусових та інших продуктів, багатих харчовими кислотами, провокує при ній біль і поглиблення вже існуючих ерозій. Завзятість в такому невідповідному лікуванні здатне привести до кровотеч і прориву виразок, розташованих в шлунку.
  • Камені в нирках. Уратних або оксалатні. Урати утворюються в нирках при подагрі з кристалів сечової кислоти, а дане захворювання веде до порушення обміну будь-яких кислот в організмі, включаючи ті, що містяться в журавлині. Оксалати виникають при вродженою чи набутою нездатності організму засвоювати іншу кислоту - щавлеву. Нею, незважаючи на назву, багатий не тільки щавель, але і багато інших продуктів з кислим смаком. Серед них і журавлинний морс. Таким чином, кожен його стакан буде лише збільшувати в розмірі вже наявні в нирках конкременти.
  • Журавлинний морс не показаний дітям до року і мамам при грудному вигодовуванні. У першому випадку надходження в травний тракт дитини будь-яких сторонніх речовин може раз і назавжди збити йому травну «програму». У другому - пити його не варто тому, що харчові кислоти проникають в грудне молоко так само легко, як і в суглобову рідину. Не можна скидати з рахунків і ризик розвитку алергії, особливо у дитини, оскільки всі харчові кислоти - сильні алергени.

Класичний рецепт журавлинного морсу

Особливості. Для знайомства з самим напоєм і його дією на травні і виводять органи краще навчитися варити журавлинний морс зі свіжих ягід. А експерименти залишити на майбутнє, коли прийде розуміння, якого ефекту необхідно від нього домогтися, і наскільки концентрованим він повинен бути.

Вам знадобляться:

  • стакан свіжих журавлинних ягід;
  • півтора літра гарячої питної води;
  • неметалічна посуд для варіння.

приготування

  • Складіть журавлину в друшляк і вимийте під проточною водою. Потім перекладіть в кухонний комбайн і пюріруйте. Якщо його немає, можна використовувати вилку, м'яльницю для картоплі та ін.
  • Складіть пюре в посуд для варіння, залийте водою і доведіть до кипіння на середньому вогні. Зменшіть вогонь до мінімуму і варіть, не накриваючи кришкою, десять хвилин.
  • Потім відставте, накрийте кришкою і залиште на дві години. За смаком і бажанням на даному етапі в морс можна додавати бадьян, гвоздику, інші спеції - в кількості третини чайної ложки на вказаний обсяг напою і в будь-якому поєднанні.
  • Процідіть всю суміш через подвійний шар марлі, додайте цукор або мед (але їх можна і не додавати).

Приймати напій потрібно по три склянки в день, після їди, протягом тижня. Якщо немає алергії, допустимо продовжити прийом до місяця.

Холодний «компот»

Особливості. Через нестійкості фруктових кислот до нагрівання багато господинь задаються питанням, як приготувати морс без варіння. Насправді ж «виконати» це в домашніх умовах навіть простіше, ніж при промисловому виробництві.

Вам знадобляться:

  • стакан «з гіркою» свіжих або морожених журавлинних ягід;
  • два літри питної негарячій води.

приготування

  • Вимийте журавлину в проточній воді і по мінімуму обдайте окропом.
  • Пюріруйте її в кухонному комбайні, за допомогою погружного блендера або звичайною вилки / м'ялки для картоплі.
  • Складіть отриману кашку в скляний або емальований посуд, залийте водою, накрийте кришкою і залиште на півгодини.
  • Ще раз перемішайте і відцідити м'якоть через марлю.
  • В отриманий морс можна додавати цукор або мед (останній зробить напій не тільки солодше, але ще і ароматні). Приймати його потрібно по два-три склянки в день після їди. Якщо є необхідність, курс можна продовжувати до двох тижнів.

Готуємо в термосі

Особливості. Морс гарячим, звичайно, не п'ють - просто готують за допомогою окропу (за винятком наведеного вище рецепта, який допомагає зберегти в ньому побільше цінних кислот). І ось ще один варіант його приготування, який відрізняється від «суворої класики» своєю насиченістю, так як метод його виготовлення більше підходить для настоїв.

Вам знадобляться:

  • стакан свіжих або морожених ягід журавлини;
  • 300-350 мл гарячої води;
  • неметаллический термос.

приготування

  • Вимийте, обдайте окропом і трохи роздушіть журавлину виделкою.
  • Складіть їх в термос, доведіть воду до кипіння і відразу ж залийте нею ягоди.
  • Закрийте кришку і залиште настоюватися протягом восьми годин.
  • Процідіть отриманий настій через марлю.

Приймати його потрібно в чистому вигляді або з медом / цукром, по два-три склянки в день після їди. Прийом продовжують протягом тижня. Якщо немає алергії, курс можна продовжити до двох тижнів. Потім слід зробити не менше місяця перерви і повторити. Даний варіант рецепта, як приготувати журавлинний морс, найкраще планувати на ніч: якщо ставити його заварюватися ввечері, він як раз буде готовий до пробудження.